donderdag 13 december 2012

Natuur: Religies

Hoe gaan religies om met natuur?

  1. Christendom: De aarde is iets waar wij, mensen, moeten voor zorgen en die we hebben gekregen van God. We hebben de aarde dus in bruikleen, we zijn medescheppers. In het Christendom is de ecospiritualiteit belangrijk, we dragen zorg voor de aarde en hebben er respect voor, in functie van de volgende generaties die nog op de aarde zullen leven. We moeten echter ook solidair zijn en op een rechtvaardige manier omgaan met mensen die leven in ontwikkelingslanden.
  2. Boeddhisme: De aarde geeft ons alles wat nodig is om te leven en als we op een goede manier leven en samenwerken met elkaar, dan is de aarde gezond. Wanneer we dit niet doen, gaat de aarde ten onder gaan. Mensen, dieren en planten zijn belangrijke onderdelen van de aarde en de natuur. Wij zijn afhankelijk van de lucht, water, dieren en planten en dit moeten we beseffen. We leven hier slechts even en moeten respect hebben voor de natuur.
  3. Hindoeïsme: Hindoes hebben een groot respect voor de natuur, ze geloven dat alle wezens iets goddelijks bevatten. Je mag geen anderen pijn doen en daardoor eten de Hindoes dus ook geen vlees. Mensen moeten respectvol omgaan met de natuur en van deze goede daden kunnen dieren en planten genieten.
  4. Islam: Bij de Islam is het belangrijk dat de erosie bestreden wordt. Hier probeert men de moslims dan ook van te overtuigen, dit op basis van de Koran. Planten en bomen eren Allah en moslims moeten dus voor planten en bomen zorgen. Wanneer ze dit niet doen, zullen ze ervoor boeten in het hiernamaals.
  5. Jodendom: Jahweh heeft de aarde gegeven aan de mensen en de mensen moeten er dus zorg voor dragen. Mensen mogen de aarde gebruiken, producten uit de aarde maar mogen de aarde niet kapot maken. Want ander maak je Jahweh kapot. Maar Jahweh kan de natuur ook gebruiken om de mensen te straffen.
Voor meer info, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten