woensdag 28 november 2012

Medemens: Waarde kiezen

Als je mij vraagt om een waarde te kiezen die ik absoluut wil doorgeven aan de kleuters dan is het respect. Respect voor de ander, voor zichzelf, voor materiaal, de natuur, ... Voor mij betekent respect hebben: luisteren naar elkaar, elkaars mening, zorg dragen voor elkaar, niets met opzet breken, op een positieve manier omgaan met diversiteit. Ik vind het gewoon een zeer belangrijke waarde want waar zouden we staan indien we geen respect hadden? Dan zou iedereen doen wat hij wil zonder aan de ander te denken, egoïsme en eigenbelang voorop. Het feit dat we het wel kunnen opbrengen om respect te hebben voor elkaar is iets dat ons volgens mij ook onderscheid van de dieren. Het dierlijke van de mens. Respect hebben voor de ander is ook respect hebben voor zichzelf. En wanneer jij wilt dat anderen jou respecteren, dan willen anderen ook dat jij hen respecteert.

3 opmerkingen:

 1. Net zoals jij heb ik gekozen voor de waarde 'Respect '. Als we geen respect zouden hebben voor elkaar, dan zou egoïsme inderdaad de bovenhand halen. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar op een respectvolle manier behandelen. Dat mensen respect hebben voor elkaar onderscheidt ons inderdaad van de dieren. Want zij hebben geen besef van waarden. Wij wel, en daarom moeten we ook onze kans grijpen om ze te benutten.
  Groetjes Jolien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is respect ook een belangrijke waarde. Ik ondervind wel dat er veel minder respect is dan vroeger, omdat egoïsme vaker voorkomt. Vele mensen wachten tot een ander hen respect geeft en bieden het dan pas terug. Wanneer iedereen zo denkt, gaat niemand nog respect hebben. Door respect te geven aan een ander verbeter je ook zijn/haar zelfbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is RESPECT ook de belangrijkste waarde die ik wil doorgeven aan de anderen. Het is een waarde die aan de basis ligt van vele andere waarden. Net zoals jij zegt zouden we zonder waarden terug gaan naar het egocentrisme. Het is inderdaad belangrijk dat de mensen respect opbrengen voor elkaar, het materiaal en de anderen. Door respect te geven en te tonen door eenvoudige gebaren, zoals een compliment zal je ook sneller gerespecteerd worden door de anderen. Op die manier groeit je eigen zelfvertrouwen door je eigen respect en het respect van de anderen. Kortom ik denk er volledig hetzelfde over als jou.

  BeantwoordenVerwijderen